Bordeaux 2022 geproefd en beoordeeld

Een wijnjaar dat zich niet laat vergelijken met een ander wijnjaar. Het werd het warmste en droogste wijnjaar ooit. En toch, wijnen van goede tot bijzonder goede kwaliteit.

Onlangs reisden we af om de vatmonsters te proeven en beoordelen. We verwachtten nogal wat plompe wijnen aan te treffen door gekookt fruit en met veel rijp pruim karakter. Maar tot onze verbazing, en gelukkig, bleken veel wijnen juist hun frisheid te hebben behouden met een heerlijk fruitkarakter. Met de vele warme jaren achter ons is men technisch blijkbaar goed in staat de frisheid in de wijnen te bewaren!

Binnenkort begint de En Primeur campagne waarbij gedurende een maand alle wijnhuizen hun prijzen kenbaar maken en waarbij de wijnen vooraf zijn te bestellen. We geven een dagelijkse update van nieuwe releases en scores. Meer informatie over de En Primeur campagne en inschrijven voor de dagelijkse update doe je hier

.

Bordeaux 2022 in het kort

Kwalitatief (zeer) goed oogstjaar.

Jong al goed toegankelijk maar mét een goed bewaarpotentieel.

Geconcentreerde, rijpe wijnen met voldoende frisheid en veel rijpe aantrekkelijke tannine.

Linkeroever:

Médoc: krachtige, volle, rijke wijnen met gestructureerde, rijpe tannine en voldoende frisheid. Veel goede wijnen in Pauillac en Saint-Estèphe

Goede tweede Château wijnen met veel fruit

Rechteroever: gestructureerde en gebalanceerde wijnen met veel rijp fruit en mooie frisheid. Saint-Émilion over het algemeen zeer goed. Ook minder bekende appellaties als Fronsac en Castillon komen heel goed uit de verf.

Witte wijnen: aromatisch met gemiddelde zuren.

Edelzoete wijnen: geconcentreerd, aantrekkelijk en intens.

Linkeroever Médoc

Saint-Estèphe is goed in 2022 en valt op door de consistent (zeer) goede wijnen. Het zijn krachtige, gelaagde wijnen met diepte, aanhoudend en fris.

Pauillac is krachtig met veel concentratie en intense fruitsmaken. Over het algemeen vrij consistent in kwaliteit maar hier en daar een hoog “jammy” gehalte en gebrek aan voldoende zuren. De tophuizen maakten allemaal bijzonder fraaie wijnen.

Saint-Julien is vol, rijk, krachtig met stevig en rijpe tannines.

Margaux is verleidelijk en vol maar wisselender in kwaliteit dan de rest van de Médoc. Er was hier meer warmtestress. Soms koos men voor meer fruitextractie en hier en daar relatief veel merlot die zijn effect had. Enkele wijnen beoordeelden wij als rijp en aan de zware kant.

In de AOCs Bordeaux (Supérieur), (Haut-)Médoc en ook Listrac-Médoc en Moulis-en-Médoc zijn veel goede wijnen gemaakt. Zeker iets om naar uit te kijken. Vele zijn heel aangenaam en toegankelijk door het rijpe fruit.

Een aantal huizen maakten geen tweede wijnen dit jaar. Omdat de kwaliteit van hun druiven zo hoog was, kozen ze ervoor om de druiven voor de Grand Vin te gebruiken. De tweede wijnen die zijn gemaakt, zijn veelal uitstekend: aantrekkelijk met fraai rijp fruit.

Linkeroever: Pessac-Léognan en Graves

Pessac-Léognan was misschien wel heet warmste en droogste in 2022. De wijnen komen daarom over het algemeen wat voller over en missen hier en daar de verfijnde tanninestructuur die zo kenmerkend is. Toch zijn er veel goede wijnen te vinden.

Hoewel 2022 niet een topjaar zal zijn voor wit, zijn de witte wijnen van Pessac-Léognan toch een verrassing. De wijnen zijn aromatisch en hebben wellicht niet hoge, maar solide zuren. In ieder geval meer frisheid dan we vooraf hadden verwacht!

Rechteroever

Heel enthousiast werden we van de wijnen van de rechteroever. Zowel merlot als cabernet franc deden het uitstekend. Met name Saint-Émilion bracht voortreffelijke wijnen voort. Hier viel wat meer neerslag en bodem van klei en kalksteen wisten het vocht goed vast te houden. Karaktervolle wijnen, rijp en rijk en in balans, met prachtig fruit en aantrekkelijke frisheid. Ook Pomerol deed het goed maar was hier en daar net even te rijp of overgeconcentreerd.

Sauternes en Barsac

Waar in de vorige twee oogstjaren veel châteaux geen Sauternes en Barsac konden maken, zijn er dit jaar weer veel meer châteaux met een wijn, met bovendien betere opbrengsten. De totstandkoming van Sauternes en Barsac was bijzonder dit jaar. Door de warmte en droogte werden de druiven bijzonder rijp en bereikten ze een stadium van ‘passerillage’ (indrogen). Pas in oktober kwam de regen die nodig was voor de benodigde botrytisontwikkeling. Daarna werd snel geplukt, dit jaar vaak in slechts 2 of 3 ‘tries’ (rondgangen door de wijngaard). Hoewel er stilistisch verschillende wijnen gemaakt zijn, zijn veel wijnen intens en geconcentreerd.

Post a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bordeaux Speciaal Zaak Volg ons op Instagram en Facebook
Dit foutbericht is alleen zichtbaar voor de WordPress admins

Fout: geen feed gevonden.

Ga naar de instellingenpagina van Instagram Feed om een feed te maken.

Site gemaakt door Webmen

X