Onbekende parel in het hart van Sauternes | Château Raymond-Lafon

We brengen een bezoek op een regenachtige zaterdag net voordat de En Primeur 2022 proeverijen losbarsten. Als we keurig op het afgesproken tijdstip aan komen rijden wacht Jean-Pierre Meslier ons al op en heet ons van harte welkom. Hij begint zich direct te verontschuldigen voor de huidige staat van het terrein en de tuinen. De door ziekte gekwelde familie heeft zich tijdens de Covid-pandemie afgesloten van de buitenwereld. Maar alles zal snel weer in orde worden gemaakt zo verzekert hij ons. Het wordt een gedenkwaardig en bijzonder warmhartig bezoek.

Château Raymon-Lafon is een vreemde eend in de bijt. Toen Raymon-Lafon het in 1850 oprichtte was hij net te laat om nog mee te dingen in de 1855-classificatie. Letterlijk aan de overkant van de smalle weg liggen de wijngaarden van grootse Château d’Yquem. Aan de zij- en achterkanten wordt Château Raymond-Lafon omringd door namen als Château Suduiraut, Château Lafaurie-Peyragey en Château Sigalas-Rabaud.

.

We lopen naar de wijngaarden waarvan 80% Sémillon en 20% Sauvigon Blanc zijn aangeplant. De wijnstokken zijn gemiddeld 35 jaar. Je kunt zien dat ze zorgvuldig worden onderhouden en alles ligt er puik bij. Maar veel tijd om rustig rond te kijken krijgen we niet. Een flinke regenbui dwingt ons snel naar binnen.

Daar vertelt Jean-Pierre kort nog eens de familiegeschiedenis. Hij managet nu zelf het domein maar het was zijn vader die in 1972 Château Rarmond-Lafon kocht. Interessant detail is dat zijn vader, Pierre Meslier, jarenlang manager was van Château d’Yquem. In deze periode bouwt hij ook gestaag aan zijn eigen wijn en herplant de wijngaarden. Pierre Meslier is nu op leeftijd en helaas ernstig ziek.

We proeven respectievelijk de nieuwe 2022 jaargang en krijgen daarnaast de 2019 aangeboden. De 2022 heeft een kenmerkend Raymond-Lafon karakter met gelukkig veel citrus (2022 was een warm en droog jaar), ananas, banaan, hint saffraan en hooi. Vol en rijp. Net als de 2019 is ook de 2022 een echte Raymond-Lafon Sauternes; rijk en complex met verleidelijke aroma’s.

We sluiten af en terwijl we buiten nog even napraten vertelt Jean-Pierre nog een leuke anekdote dat zo past bij dit sympathieke familiebedrijf. Toen 50 jaar geleden zijn moeder de allereerste door de familie geproduceerde fles verhandelde kwam deze in handen van een Nederlandse dame. Ze ruilde de fles voor….kaas!

Nu op voorraad Château-Raymond Lafon 2007

Post a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bordeaux Speciaal Zaak Volg ons op Instagram en Facebook
Dit foutbericht is alleen zichtbaar voor de WordPress admins

Fout: geen feed gevonden.

Ga naar de instellingenpagina van Instagram Feed om een feed te maken.

Site gemaakt door Webmen

X