Château Réaut uit Cadillac – een uniek verhaal

Founder en eigenaar Yannick Evenou runt Château la Dominique in Saint-Emilion als hem ter ore komt dat er een uniek terroir te koop staat van Roederer, een gerenomeerd champagnehuis. In 2003 koopt Roederer het domein van de familie Réaut met als doel er kwalitatief hoogwaardige wijnen te maken voor de horeca. Het 26 hectare omvattende domein wordt vanaf 2005 grondig gerenoveerd en ook alle wijnstokken worden vervangen. Maar als in de tussentijd ook 2e Grand Cru Classé Château Pichon-Longueville Comtesse de Lalande wordt gekocht besluit men later dat het aangekochte wijndomein in Cadillac niet meer past binnen het grote plaatje. Men gaat op zoek naar een nieuwe eigenaar en al vrij snel meldt Yannick Evenou zich.

Yannick wil al lange tijd zijn eigen wijngaard en zijn eigen wijn kunnen maken en ontvouwt zijn ideeën aan de verkoper. Deze is gecharmeerd van zijn plannen en intenties. Yannick vraagt om wat geduld; hij kan het domein nooit in zijn eentje betalen en gaat aan de slag om het bedrag bijeen te krijgen. Met in totaal 12 partners uit Bordeaux en Bourgogne en zo’n 250 kleine aandeelhouders lukt het om het benodigde bedrag bij elkaar te brengen. Het is 2012 en een deal is gesloten.

Met de naam Château Réaut wordt respect betoond aan de oorspronkelijke familie en eigenaren. Op een uitstekende locatie liggen de 26 hectare voor het grootste gedeelte op de zuidelijk gelegen heuvels met kalkbodems uitkijkend op de Gironde. Een andere gedeelte ligt bijna aan de Gironde op grindbodems. Naast de effecten van een zeeklimaat profiteert men van vroege warme dagen en veel zon.

In 2018 wordt een geheel nieuwe gebouw en wijnkelder gerealiseerd. Als eerste in Bordeaux introduceert men wijnvaten die aan de bovenkant breder zijn dan de onderkant voor een zachtere en betere extractie van de wijn. Rode wijnen worden voor 50% op houten vaten geript waarvan 30% nieuw. Witte wijn wordt vergist op houten vaten. Ook gebruikt men amfora’s van terracotta (zo’n 10%)

Vandaag de dag is Château Réaut ondanks het nog jonge leven een vitale producent met wijnen die jaar op jaar verbeteren en verder verdiepen. Inmiddels zijn er zo’n 550 kleine mede-eigenaren die jaarlijks worden uitbetaald in wijn. Wijnliefhebbers of wijnprofessionals die één keer per jaar samen komen om te oogsten en het glas te heffen.

 


Post a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bordeaux Speciaal Zaak Volg ons op Instagram en Facebook
Dit foutbericht is alleen zichtbaar voor de WordPress admins

Fout: geen feed gevonden.

Ga naar de instellingenpagina van Instagram Feed om een feed te maken.

Site gemaakt door Webmen

X