Wijngaard Bordeaux

Over bordeaux

Bordeaux: De beste wijnen ter wereld

Bordeaux is zonder meer de bekendste wijnregio ter wereld en beslaat maar liefst 120.000 hectare. Op de kaart is goed te zien waar de verschillende appellaties liggen en hoe de stad Bordeaux hier een centrale positie inneemt. Niet alleen geografisch, maar ook als handelscentrum. De rivier Gironde, die landinwaarts noordelijk vertakt in de rivier Dordogne en zuidelijk in de rivier Caronne, splijt het gebied als het ware. Er wordt dan ook vaak gesproken over “linkeroever” wijnen en “rechteroever” wijnen.

De grote wijnen van de linkeroever komen uit Médoc, Graves en Pessac-Léognan. Op de rechteroever zijn het Saint-Émilion en Pomerol met grote naam en faam. Het gebied tussen de rivieren Dordogne en Caronne heet Entre-Deux-Mers (tussen twee zeeën) met naast de productie van veel rode wijn ook witte wijnen.

oude kaart
De belangrijkste wijngebieden

Bordeaux kent een groot aantal appellaties (een beschermde herkomstbenaming).
In het Frans een AOP; Appellation d’Origine Protégée.

Lees meer
druiven
De druiven van Bordeaux

Bijna alle Bordeaux die wordt geproduceerd bestaat uit een blend; een mix van druiven. Een blend geeft de wijn complexere aroma’s en verbetert de structuur en het mondgevoel.

Lees meer
Wijnvaten Château Margaux
Kwalificaties van Bordeaux

Bordeaux kent een groot aantal appellaties (een beschermde herkomstbenaming).

Lees meer
Sles_jaargang
De jaargangen in Bordeaux

Bordeaux kent een groot aantal appellaties (een beschermde herkomstbenaming).

Lees meer

Waarom komen er zoveel goede wijnen uit Bordeaux?

Bordeaux heeft een unieke combinatie van factoren die onderscheidend zijn ten opzichte van andere wijngebieden waar ook ter wereld.

Klimaat

Het klimaat in Bordeaux

Het gebied ligt dichtbij de Atlantische Oceaan en in nabijheid van rivieren; hierdoor kent het een gematigd en stabiel klimaat waarbij weinig sprake is van strenge vorst die de wijnstokken of de (jonge) vrucht kunnen beschadigen. De warme golfstromen van de Atlantische Oceaan zorgen voor milde winters en niet te warme zomers. De bossen in Les Landes, het gebied tussen de Atlantische Oceaan en het wijnbouwgebied, beschutten tegen de zilte zeewinden en overmatige regenval.

Vendanges - Pomerol
bodem

Bodem

De bodem in Bordeaux

Hoewel de bodem in Bordeaux een belangrijke factor is voor de kenmerkende kwaliteit is er tegelijkertijd sprake van een zeer gevarieerde bodemstructuren en bodemtypes; van diepe kiezelbodems en kleigronden tot kalksteengronden. Wat grofweg de locaties onderscheidt die de beste wijnen voortbrengen is een bodem die de wijnplant juist voldoende water geeft en ook in oogstjaren die minder zijn toch kwaliteitswijnen geven.

Druiven en wijngaarden

Druiven en wijngaarden in Bordeaux

In Bordeaux gebruikt men druivenrassen die een latere rijping kennen dan bijvoorbeeld de chardonnay en pinot noir. Voor rode wijn gebruikt men met name merlot, cabernet sauvignon, cabernet franc en petit verdot. In het Noorden wordt er daarnaast ook malbec gebruikt.
Voor de witte wijnen zijn de sémillon, sauvignon blanc en muscadelle de belangrijkste druiven met daarnaast nog colombard en ugni blanc.

De basis van goede wijn wordt gelegd in de wijngaarden. Investeringen hebben hier in de afgelopen jaren een belangrijke rol gespeeld en doen dat nog steeds. Grote namen trekken investeerders aan die het onderhoud van de wijngaarden verbeteren maar ook uitbreiden. Dit heeft de grote namen onder andere verder doen onderscheiden van de minder bekende producenten naast de investeringen in het maken van wijn en de wijnkelders met nieuwe opslagmethoden.

druivenstok

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van al het mooie van Bordeauxspeciaalzaak.nl en schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

Bordeaux Speciaal Zaak Volg ons op Instagram en Facebook
Dit foutbericht is alleen zichtbaar voor de WordPress admins

Fout: geen feed gevonden.

Ga naar de instellingenpagina van Instagram Feed om een feed te maken.

Site gemaakt door Webmen

X