Wijngaard Bordeaux

De belangrijkste wijngebieden

Bordeaux kent een groot aantal appellaties (een beschermde herkomstbenaming). In het Frans een AOP; Appellation d’Origine Protégée. Op de kaart zijn deze allemaal opgenomen. De belangrijkste op een rij.

Haut-Médoc

De Haut-Médoc strekt zich uit van 10 kilometer ten Noorden van Bordeaux tot aan de gemeente Saint-Estèphe noordwaarts aan de linkerkant van de rivier Gironde. Met 15 gemeentes is dit de belangrijkste regio voor goede, gevarieerde een aantrekkelijke wijnen. De belangrijkste gemeentes binnen de Haut-Médoc zijn St-Estèphe, Pauillac, St.-Julien en Margaux.

St.-Estèphe

Meest noordelijk gelegen appellatie in de Haut-Médoc met een bodem die bestaat uit een mix van steen, klei, kalksteen en kiezel. Hier vind je meer klei in de bodem dan de zuidelijk gelegen appellaties, waardoor het water trager kan wegzakken (pluspunt bij droge zomers). Hoewel er maar vijf wijndomeinen opgenomen zijn in de 1855-classificatie heeft St.-Estèphe het grootste aandeel binnen de Cru Bourgeois classificatie.

Wijnen uit St-Estèphe hebben structuur en zijn krachtig, kunnen goed ouderen en hebben een constante kwaliteit. Bekende wijndomeinen zijn: Cos’d’Estournel, Cos Labory, Lafon-Rochet, Montrose, Calon Ségur, Phélan Ségur, Sociando Mallet, Le Crock, Lilian Ladouys, Beau-Site,

Pauillac

Waarschijnlijk de bekendste en meeste geliefde appellatie van alle regio’s in Bordeaux. Pauillac is “Bordeaux uit het boekje” volgens veel wijnliefhebbers. De geur en smaak, elegantie en kracht, cassisfruit en bramen, samen met het “sigarendoosje” en het verleidelijke vleugje zoet zijn kenmerkend. Cabernet sauvignon heeft hier de hoofdrol en de wijnen kunnen het langst ouderen van alle Bordeaux wijnen.

Drie van de vijf Premier Grand Cru Classe’s komen uit Pauillac en Pauillac herbergt nog veel meer grote wijnnamen: Mouton Rothschild, Latour, Lafite Rothschild, Pichon Lalande, Pichon Baron, Pontet-Canet, Grand-Puy-Lacoste, Batailly, Lynch Moussas, Haut-Bages Monpelou, Tour Sieujean.

St.-Julien

De kleinste appellatie van de linkeroever bezit tegelijk vele cru classé’s. Ideaal gelegen op sterk kiezelhoudende grond, dicht bij de Gironde en met zuidhellingen. In St. Julien komt de elegantie van het zuidelijk gelegen Margaux samen met de kracht van Pauillac uit het noorden. Samen met de manier van wijnmaken biedt St.-Julien veel onderscheidende wijnen in stijl.

Een greep uit de lange lijst van namen: Léoville Lascase, Léoville Poyferré, Léoville Baron, Talbot, Gruaud Larose, Branaire-Ducru, Gloria, Clos du Marquis, Moulin Riche, Lagrange.

Margaux

Margaux ligt het meest zuidelijk in de Haut-Médoc. De wijndomeinen liggen dicht bij elkaar in het dorp. Hier vind je voornamelijk kiezelbodem waarin de wijnstokken tot over 6 meter diep rijken en de wijn al vroeg soepel maakt. Margaux geeft bijzonder geurige, elegante en geparfumeerde wijnen met veel bewaarpotentie. Verder weg van Margaux wordt de bodem gevarieerder hetgeen terug te proeven is in de verschillende wijnen.

Margaux scoort vaak en hoog in de 1855-classificatie met onder andere: Margaux, Palmer, Cantenac-Brown, Brane-Cantenac, Rauzan-Ségla, Desmirail, Ferrière, Giscours, d’Issan, du Tertre.

Pessac-Léognan

Ten zuiden van Bordeaux, direct tegen de buitenwijken aan, ligt Pessac-Léognan en vormt het hart van de regio Graves. “Graves” refereert naar de bodem die bestaat uit diepe lagen kiezels en stenen. De bebossing van dennenbomen beschermt tegen vocht en wind en zo ontstaat er een uniek micro-klimaat. Dit maakt het mogelijk naast rode wijnen ook Bordeaux’ mooiste witte wijnen te maken.

De absolute top hier is cru classé Haut-Brion gevolgd door grote namen als La tour Haut-Brion, La Mission Haut-Brion, Smith Haut Lafitte, Pape Clément, Branon, Carbonnieux, de Fieuzal, Malartic Lagravière en Haut-Bergey.

Saint-Émilion

Vernoemd naar het mooie oude stadje en tevens middelpunt van dit fascinerende wijngebied. Het ligt op rechteroever en is een lappendeken van kleine wijnproducenten die aantrekkelijke rijke rode wijnen maken. De beste wijndomeinen liggen ofwel tegen Pomerol aan of bevinden zich op de steile rotswand ten oosten van de stad. De druiven merlot en cabernet franc zijn veruit het belangrijkst hier voor de wijnproductie.

Saint-Émilion heeft een eigen kwalificatie die elke tien jaar wordt herzien en kent de volgende kwalificaties (laag naar hoog): Saint-Emilion, Saint-Emilion Grand Cru, Saint-Emilion Grand Cru Classé en Saint-Emilion Premier Grand Cru Classé. Een greep uit het enorme aanbod: Cheval Blanc, Ausone, Bélair Monange Trotte Vieille, Beau-Séjour, Canon, Clos Fourtet, Rozier, Faugères, Fombrauge, La Dominique.

Pomerol

Wie Pomerol wel eens heeft bezocht weet dat een dorp met dorpskern ontbreekt. Het is een klein en vlak gebied op een steeds in samenstelling veranderende bodem van kiezel, klei en zand met vele kleine tot heel kleine producenten. Het heeft een aantal van de duurste wijnen uit Bordeaux, en daarmee van de wereld, en kent geen eigen classificatie. Merlot is de belangrijkste druif gevolgd door Cabernet Franc. Pomerol brengt aantrekkelijke, rijke, volle en soepele wijnen voort die daarnaast een lang leven kunnen leiden.

De beste wijnen komen van het “Plateau de Pomerol” met een unieke bodemsamenstelling van klei en kiezel. Grootse namen zijn Pétrus, Le Pin en Lafleur. Andere bekende namen zijn bijvoorbeeld:
Clos L’Eglise, Le Gay, Vieux Château Certan, Certan de May, Gazin, Vray Croix de Gay, Hosanna, Latour à Pomerol

.

Sauternes en Barsac

Zuidelijk in de regio Graves liggen Sauternes en Barsac, bekend om hun intens weelderige zoete en rijk geurende wijnen met Barsac als de meest frisse en minder krachtige van de twee. Edele rotting door vocht, warmte en schimmels doet hier het vocht in de druiven (sémillon, sauvignon blanc en muscadelle) reduceren met hoge concentratie suikers, geur- en smaakstoffen. Het is de duurste wijn op te produceren in Bordeaux doordat er veel handwerk bij komt kijken, er weinig vocht achterblijft in de druiven en de opbrengst dus laag is. De meeste van deze wijnen kunnen ontzetten lang ouderen en blijven vitaal.

Enkele bekende namen zijn: d’Yquem, La Tour Blanche, De Myrat, Lafaurie-Peraguey, Broustet, Rayne Vigneau, Coutet, Daisy Däene.

Bordeaux Speciaal Zaak Volg ons op Instagram en Facebook
Dit foutbericht is alleen zichtbaar voor de WordPress admins

Fout: geen feed gevonden.

Ga naar de instellingenpagina van Instagram Feed om een feed te maken.

Site gemaakt door Webmen

X