Oogstrapport Bordeaux 2023 – Een kleine impressie

Vorige week waren we drie dagen in Bordeaux om een eerste impressie te krijgen van het wijnjaar 2023. Het is nog te vroeg om een algemene conclusie te trekken maar de stemming was over het algemeen goed. Wel hield meeldauw (schimmelziekte) flink huis, met name op de rechteroever. Het in Entre-deux-Mers gelegen Château Roquefort is in conversie naar organische wijnbouw en verloor maar liefst 80% van de merlot!

Eerst de linkeroever. De oogst bevond zich in de eindfase en kwam een paar weken later dan in 2022. In de week voorafgaand aan ons bezoek was er sprake van regen en verscheidene producenten kozen eieren voor hun geld en gingen over tot het oogsten. Zij die wachtten zijn de spekkopers. In de opvolgende weken werd het droog, warm en zonnig. In alle rust kon men dagelijks die plots plukken die perfecte rijpheid hadden. Dit lijkt veel op de laatste fase van 2017 en we zullen bij de En Primeur alert moeten zijn op de te verwachten kwaliteitsverschillen.

c

Naar verwachting zullen de meeste Châteaus deze week de oogst afronden met de laatste pluk Cabernet Franc. Wijnmaker Hugues Mathieu (Beau-Site, Batailley, Lynch-Moussas) is optimistisch over het verloop van 2023. Dag voor dag en per gedeelte van de wijngaard wordt bepaald wanneer er wordt geplukt. Cabernet Sauvignon is veel rijper en daarmee zachter.

Later op de dag bij Château-Brane Cantenac in Margaux is de pluk net in de ochtend afgerond. De druiven op de grond onder de sorteermachine zijn stille getuige van de activiteiten die ochtend.

Het was niet per se een makkelijk jaar zo schetst commercieel directeur Marie-Hélène Faurie ons. Eind juli was het wat minder zonnig maar ongekend was de periode van hitte eind augustus/begin september. Dit was nieuw en wat hiervan de impact zal zijn op de wijn is nog onduidelijk. Maar alles seinen staan op groen voor een prima resultaat. Men verwacht een goed wijnjaar, wat minder concentratie dan in 2022 (een uitzonderlijk goed jaar hier) en de volumes zijn goed. We proefden tanksamples van zowel Merlot als Cabernet Sauvignon; vol, rijp en fris.

 

Op de rechteroever zijn de reacties wat gevarieerder. Hier heeft meeldauw soms desastreuze gevolgen gehad. We spraken met een aantal producenten in Fronsac. Liep aanvankelijk het seizoen bijna té voortvarend (teveel fruitzetting en men moest veel wegknippen), later veroorzaakten regen en warmte op grote schaal meeldauw. Velen verloren 30% tot 70% van hun oogst. Anderen grepen, sommige voor de eerste keer, naar insecticiden om nog wat wat te kunnen redden.

Veel opgetogener was men in Saint-Emilion. Bij de châteaus die wij bezochten was er vooral optimisme. Ja, er was in mei, juni en juli sprake geweest van het gevaar van meeldauw, maar die had men kunnen afslaan. De zomer was niet te heet en zowel de regen in september en de warmte zorgen voor fraaie rijpe druiven. We proefden diverse tanksamples met altijd geconcentreerd sap, finesse en frisheid. Axel Pradel de Lavaux van Château Bellevue noemt 2023 een min of meer normaal wijnjaar en maakt een eerste vergelijking met 2015 en 2018.

Verderop zuidwaarts bij zowel Château Roquefort (Enter-deux-Mers) en Château Réaut (Cadillac) toch weer meer wisselende geluiden. Over de witte druiven is met duidelijk; een prima jaar met concentratie en frisheid. Over rood klinkt het minder opgewekt; het volume dat er is is zeker goed maar men is hard geraakt door meeldauw. Beide zitten in de overgang naar organische wijnbouw en beide huizen verloren een groot gedeelte van hun druiven aan meeldauw.

Kortom: wisselende geluiden maar de kwaliteit lijkt gewaarborgd.


Post a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bordeaux Speciaal Zaak Volg ons op Instagram en Facebook
Dit foutbericht is alleen zichtbaar voor de WordPress admins

Fout: geen feed gevonden.

Ga naar de instellingenpagina van Instagram Feed om een feed te maken.

Site gemaakt door Webmen

X