Bordeaux 2021 – een uitdagend wijnjaar

Château Cos d’Estournel in Saint-Estèphe

Vorige week waren we in Bordeaux om de eerste indrukken van wijnjaar 2021 te krijgen en de verhalen te horen over een lastig wijnjaar. Niets was vanzelfsprekend en het Engelse werkwoord “to adapt” werd veel gebruikt. Aanpassen dus.

Voortdurend aanpassen in 2021 en dagelijks aanwezig zijn in de wijngaarden, continue schakelen en beslissen hoe nou toch weer te handelen. Een nat begin van het kalenderjaar, en warmte februari en maart met al vroeg de eerste knoppen. Vorst in april zorgde voor de eerste schade met vaak verliezen van 30% en meer…

Storm in juni met regen die doorgaat tot ver in juli. Een zware strijd tegen meeldauw moet worden gevoerd en menig wijnproducent is inmiddels wanhopig. Door de kou blijft ook de ontwikkeling van de druiven achter maar het blijft zonnig en droog in augustus en september. En hoewel het minder warm is dan normaal komt de ontwikkeling goed op gang. De witte druiven ontwikkelen zich voortreffelijk tijdens deze wat koelere nazomer.

Als voor eind september regen wordt voorspeld kiezen sommige wijnproducenten eieren voor hun geld en gaan oogsten. Zij die het risico durfden te nemen wachtten af en bleken hier achteraf goed aan te hebben gedaan met rijpere druiven

Hieronder 2021 in het kort

2021 in het kort

Wisselende kwaliteit

Onderscheid met name bij de verschillenden wijnhuizen. Anders dan in de afgelopen jaren waarbij een duidelijk onderscheid was tussen linker- en rechteroever

Lager alcoholpercentages (12,5% – 13%) en frissere wijnen

Minder gebruik van Merlot (gevoeliger voor meeldauw en ziektes) en meer Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc en Petit Verdot

Prachtige droge witte wijnen. Zuiver en aromatisch

Overtuigende Sauternes alhoewel met beperkte opbrengsten

Binnenkort meer

Meer informatie & inschrijven dagelijkse update van nieuwe releases klik hier


Post a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bordeaux Speciaal Zaak Volg ons op Instagram en Facebook
Dit foutbericht is alleen zichtbaar voor de WordPress admins

Fout: geen feed gevonden.

Ga naar de instellingenpagina van Instagram Feed om een feed te maken.

Site gemaakt door Webmen

X