Het wijnjaar 2021 in Bordeaux | Wat we nu weten

Château Pontet Canet-Canet in Pauillac

Het zal vrijwel niemand ontgaan zijn dat 2021 in Frankrijk een historisch uitdagend wijnjaar is geworden. En dan drukken we ons zacht uit want naar schatting zal rond een derde van de wijnoogst verloren zijn gegaan. De grootste klap werd al in april toegebracht toen op grote schaal vorst veel jonge vruchtzetting kapot maakte.

Ook Bordeaux ontsnapte hier niet aan, al zijn er flinke verschillen afhankelijk van de ligging van de wijngaarden. Naast de vorst in april was het alle hens aan dek om meeldauw te bestrijden. Meeldauw is een schimmelziekte die simpel gezegd verdere ontwikkeling van de druiven onmogelijk maakt en in veel gevallen desastreus is gebleken dit jaar.

De warme zomers in augustus en september bleven uit waardoor de druiven moeizaam rijpten. Tussendoor steeds weer buien en met name vlak voor de oogst zorgt dit voor lastige keuzes: door laten rijpen of snel oogsten. Dit laatste was ook het geval in 2017 waar een dag eerder of later plukken een groot verschil kon maken.

Afijn, we zullen moeten wachten tot we de tanksamples kunnen beoordelen. En er zullen dan uitstekende wijn te proeven zijn en wijnen die betere jaren zullen hebben gekend.

Afwachten dus!


Post a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bordeaux Speciaal Zaak Volg ons op Instagram en Facebook
Dit foutbericht is alleen zichtbaar voor de WordPress admins

Fout: geen feed gevonden.

Ga naar de instellingenpagina van Instagram Feed om een feed te maken.

Site gemaakt door Webmen

X