Klimaatverandering in Bordeaux

Château Cantemerle

Net als ons Nederlandse klimaat zien we dat Bordeaux te maken heeft met een stijging van de gemiddelde temperatuur en een grillig weerbeeld met groeiende extremen.

  • Vorst steeds later waardoor knoppen en bloemen het kunnen begeven
  • Extreme hitte waardoor druiven kunnen verbranden
  • Hagelbuien die de oogst geheel of gedeeltelijk kunnen vernietigen
  • Langdurige regenval waardoor er gevaar op schimmel ontstaat

Wat doet men in Bordeaux om zich te wapenen tegen klimaatsverandering?

Bordeaux, het grootste wijnbouwgebied ter wereld, is goed georganiseerd. Al in een vroeg stadium is er geïnvesteerd in de ontwikkeling van alternatieve wijnbouw die inspeelt op het veranderende klimaat.

Biologische wijnbouw blijft moeilijk in Bordeaux door het relatief vochtige klimaat door de nabijheid van de zee en rivieren. Gevaar voor schimmels blijft altijd vrij groot. Toch zijn er veel manieren om de veranderingen in het klimaat het hoofd te bieden.

Druiven & technieken

Druiven

De laatste jaren is een toename te zien van het gebruik van Carmenère, Malbec, Cabernet Franc en Petit Verdot. Deze zijn beter tegen hitte bestand dan bijvoorbeeld merlot of sauvignon blanc.

Daarnaast mogen er tegenwoordig (op beperkte schaal) nieuwe wijnen worden gebruikt die beter bestand zijn tegen warmte en droogte. Dit zijn o.a. Arinarnoa (merlot & petit verdot), Touriga Nacional, Marselan en Alvarinho.

Technieken

Biocontrole: wijngaarden bedekken met gras leidt tot meer biodiversiteit, gebruik van kopersulfaat effectiever gebruiken (alleen daar waar nodig)

Wijngaard analyse: met satellieten worden de wijngaarden precies in kaart gebracht waardoor de wijngaard kan worden opgeknipt en verzorging op maat kan worden gedaan.

“Beinvloeden” van het weer: vorst bestrijden door bijvoorbeeld windturbines, warme luchtblazers en helicopters. Hagel met zogenaamde iodide generatoren.

Wijnstokken: gebruik van nieuwe onderstokken die beter tegen warmte en droogte kunnen, stokken anders laten groeien (training) en hanghoogte aanpassen, anders snoeien met meer bladbescherming.

Hoewel we door de klimaatsverandering de laatste jaren zijn gezegend met goede tot zeer goede wijnjaren zal het in de komende decennia noodzakelijk zijn aanpassingen door te voeren.  En het zou zo maar kunnen zijn dat de koelere gebieden die nu achterblijven straks een grotere rol krijgen toebedeeld. 


Post a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bordeaux Speciaal Zaak Volg ons op Instagram en Facebook
Dit foutbericht is alleen zichtbaar voor de WordPress admins

Fout: geen feed gevonden.

Ga naar de instellingenpagina van Instagram Feed om een feed te maken.

Site gemaakt door Webmen

X