Bordeaux: De beste wijnen ter wereld
Bordeaux is zonder meer de bekendste wijnregio ter wereld en beslaat maar liefst 120.000 hectare. Op de kaart is goed te zien waar de verschillende appellaties liggen en hoe de stad Bordeaux hier een centrale positie inneemt. Niet alleen geografisch, maar ook als handelscentrum. De rivier Gironde, die landinwaarts noordelijk vertakt in de rivier Dordogne en zuidelijk in de rivier Caronne, splijt het gebied als het ware. Er wordt dan ook vaak gesproken over “linkeroever” wijnen en “rechteroever” wijnen.
De grote wijnen van de linkeroever komen uit Médoc, Graves en Pessac-Léognan. Op de rechteroever zijn het Saint-Émilion en Pomerol met grote naam en faam. Het gebied tussen de rivieren Dordogne en Caronne heet Entre-Deux-Mers (tussen twee zeeën) met naast de productie van veel rode wijn ook witte wijnen.
De belangrijkste wijngebieden
Bordeaux kent een groot aantal appellaties (een beschermde herkomstbenaming).
In het Frans een AOP; Appellation d’Origine Protégée.
De druiven van Bordeaux
Bijna alle Bordeaux die wordt geproduceerd bestaat uit een blend; een mix van druiven. Een blend geeft de wijn complexere aroma’s en verbetert de structuur en het mondgevoel.
Kwalificaties van Bordeaux
Bordeaux kent een groot aantal appellaties (een beschermde herkomstbenaming).
De jaargangen in Bordeaux
Bordeaux kent een groot aantal appellaties (een beschermde herkomstbenaming).
Waarom komen er zoveel goede wijnen uit Bordeaux?
Bordeaux heeft een unieke combinatie van factoren die onderscheidend zijn ten opzichte van andere wijngebieden waar ook ter wereld.
Klimaat
Het klimaat in Bordeaux
Het gebied ligt dichtbij de Atlantische Oceaan en in nabijheid van rivieren; hierdoor kent het een gematigd en stabiel klimaat waarbij weinig sprake is van strenge vorst die de wijnstokken of de (jonge) vrucht kunnen beschadigen. De warme golfstromen van de Atlantische Oceaan zorgen voor milde winters en niet te warme zomers. De bossen in Les Landes, het gebied tussen de Atlantische Oceaan en het wijnbouwgebied, beschutten tegen de zilte zeewinden en overmatige regenval.
Bodem
De bodem in Bordeaux
Hoewel de bodem in Bordeaux een belangrijke factor is voor de kenmerkende kwaliteit is er tegelijkertijd sprake van een zeer gevarieerde bodemstructuren en bodemtypes; van diepe kiezelbodems en kleigronden tot kalksteengronden. Wat grofweg de locaties onderscheidt die de beste wijnen voortbrengen is een bodem die de wijnplant juist voldoende water geeft en ook in oogstjaren die minder zijn toch kwaliteitswijnen geven.
Druiven en wijngaarden
Druiven en wijngaarden in Bordeaux
In Bordeaux gebruikt men druivenrassen die een latere rijping kennen dan bijvoorbeeld de chardonnay en pinot noir. Voor rode wijn gebruikt men met name merlot, cabernet sauvignon, cabernet franc en petit verdot. In het Noorden wordt er daarnaast ook malbec gebruikt.
Voor de witte wijnen zijn de sémillon, sauvignon blanc en muscadelle de belangrijkste druiven met daarnaast nog colombard en ugni blanc.
De basis van goede wijn wordt gelegd in de wijngaarden. Investeringen hebben hier in de afgelopen jaren een belangrijke rol gespeeld en doen dat nog steeds. Grote namen trekken investeerders aan die het onderhoud van de wijngaarden verbeteren maar ook uitbreiden. Dit heeft de grote namen onder andere verder doen onderscheiden van de minder bekende producenten naast de investeringen in het maken van wijn en de wijnkelders met nieuwe opslagmethoden.