De hele maand december gratis verzendkosten bij bestelling boven 75,-!

De druiven van Bordeaux

Een blend van druiven

Bijna alle Bordeaux die wordt geproduceerd bestaat uit een blend.

Een blend is een mix van druiven. Een blend geeft de wijn complexere aroma’s en verbetert de structuur en het mondgevoel. De belangrijkste druiven voor rode wijnen zijn merlot, cabernet sauvignon, cabernet franc, petit verdot en malbec . Voor witte wijnen zijn dit sémillon, sauvignon blanc en muscadelle.

Druiven voor rode Bordeaux

Ongeveer tweederde van de aangeplante druiven voor rode wijn is merlot en het is de ideale druif op de rechteroever voor Pomerol en St.-Émilion. De bodem van klei en kalksteen is perfect voor merlot. Maar ook op de rechteroever is merlot niet weg te denken. En ook daar; hoe meer klei in de bodem des te meer merlot er wordt aangeplant.

Het karakter van merlot is rond en soepel met veel kleur en geur. Typische aroma’s voor merlot zijn rood fruit, pruimen, vijgen, drop en chocolade.

Druiven voor witte Bordeaux

Druiventros

Sémillon is de belangrijkste druif voor de fameuze zoete witte wijnen uit met name Sauternes en Barsac. Sémillon heeft een rond, vet karakter met abrikoos en honing aroma’s. De dunne schil en het warme en vochtige klimaat geeft de botrytisschimmel de ruimte waardoor er een concentratie van smaak en aroma ontstaat die uniek is in de wereld. Dit wordt ook wel “edele rotting” genoemd.

 

Op een enkele wijn na wordt de wijn van Sémillon altijd gemengd met sauvignon blanc en andere druiven als bijvoorbeeld Muscadelle. Sémillon heeft ook een belangrijke rol bij de produktie van droge witte Bordeaux wijnen.

Bordeaux Speciaal Zaak Volg ons op Instagram en Facebook

Site gemaakt door Webmen