Bordeaux is een regio waar enorm veel wijn wordt geproduceerd. Op de kaart goed is te zien hoe de regio is opgedeeld in een groot aantal appelaties . Een appelatie is een wettelijk beschermende herkomstbenaming. De classificatie in Bordeaux kan worden verdeeld in een classificatie naar herkomst en naar kwaliteit.
Classificatie naar herkomst
- Appelation Bordeaux Controlée: bijna de helft van alles wijnen geproduceerd in Bordeaux vallen hieronder. Kwaliteit kan verschillen maar meestal waar voor het geld en een kenmerkende stijl.
- Appelation Bordeaux Supérieur: de wijn moet aan meer eisen voldoen. Zo is het alcoholpercentage hoger, ligt de opbrengst lager en rijpt de wijn langer. Veelal aantrekkelijke wijnen.
- De volgende groep wijnen valt weer in een specifieke sub-regio zoals Haut-Médoc, Graves, Entre-Deux-Mers.
- De laatste herkomstclassificatie betreft die van communes (gemeenten). Dit zijn bekende namen als Margaux. Pauillac, Saint-Emilion en Pomerol.
Classificatie naar kwaliteit
Bordeaux kent vier classificaties op kwaliteit:
- Médoc
- Sauternes
- Graves
- Saint-Emilion
Médoc
Veruit de bekendste en grootste classificatie is die van Médoc met de zogenaamde 1855-classificatie. Deze verwijst naar het jaar waarin deze ontstond toen tijdens de Wereldtentoonstelling in Parijs een officiële lijst werd gepresenteerd met de beste rode wijnen uit Médoc en de beste wijnen uit Sauternes. De zogenaamde Grand Cru Classé wijnen. Met uitzondering van Château Mouton-Rothschild die in 1973 werd opgenomen als Premier Cru (het allerhoogste), is de lijst nooit veranderd.
Overigens zegt dat lang niet altijd alles over de kwaliteit vandaag de dag. Er is door jaren heel veel veranderd en zo kan een derde Cru beter presteren dan een tweede Cru en een Cru Bourgeois (zie hieronder) weer beter dan bijvoorbeeld een vijfde Cru..
De 1855-classificatie kent vijf niveaus waarvan de eerste, de Premier Grand Cru Classé, de hoogste staat.
Premier Grand Cru Classé: 5 châteaux
- Château Haut-Brion
- Château Latour
- Château Lafite-Rotschild
- Château Mouton-Rothschild
- Château Margaux
Deuxièms Grand Cru Classé: 14 châteaux
Troisième Grand Cru Classé: 14 châteaux
Quatrième Grand Cru Classé: 10 châteaux
Cinquième Grand Cru Classé: 18 châteaux
Hiernaast bestaat er nog de classificatie van de Cru Bourgeois. Deze is in 2020 weer nieuw leven ingeblazen en bestaat uit drie niveaus. 249 châteaux zijn gekwalificeerd. Van hoog naar laag:
14 Crus Bourgeois Exeptionnels
56 Crus Bourgeois Supérieurs
79 Crus Bourgeois
Elke vijf jaar wordt de classificatie opnieuw bepaald.
Sauternes
Sauternes ging ook mee in de 1855-classificatie. Ook toen stak Château d’Yquem er al met schouders bovenuit en is de enige Premier Cru Supérieur. Daarnaast kent Sauternes nog 11 Premier Crus en 14 Deuxième Crus.
Graves
Sinds 1953 kent Graves een eigen classificatie. Het bijzondere aan deze classificatie is dat het maar één classificatie heeft met hetzelfde niveau, namelijk Cru Classé. Daarnaast geldt deze classificatie voor zowel rode als witte wijnen en alle châteaux liggen in de appelatie Pessac-Léognan.
7 Cru Classé’s voor rode wijn
6 Cru Classé’s voor wit
6 Cru Classé’s voor rood en wit
Ook Château Haut-Brion heeft in deze classificatie ook Cru Classé kwalificatie, terwijl het ook een Premier Grand Cru Classé kwalificatie heeft in de 1855-classificatie…
Saint-Emilion
In Saint-Emilion is de classificatie sinds 1954 van kracht en werkt net even anders. Alle wijnen mogen de naam Saint-Emilion dragen. Vervolgens mag dit Saint-Emilion Grand Cru worden als er minder opbrengst is en de wijnen meer alcohol krijgen. Veel wijnhuizen hebben dan ook Saint-Emilion Grand Cru op hun labels staan maar de verschillen in kwaliteit kunnen groot zijn.
Vervolgens wordt de spoeling snel dunner en aan de top is de classificatie als volgt van hoog naar laag:
Premier Grand Cru Classé opgedeeld in:
- Premier Grand Cru Classé A met 4 châteaux het hoogste niveau
- Premier Grand Cru Classé B met 14 châteaux
Grand Cru Classé’s bestaat uit 64 châteaux