Bezoekverslag Bordeaux oktober 2025 – Oogstrapport 2025
Tijdens ons bezoek wat het weer net als de algemene stemming onder de wijnmakers: zonnig! En bovendien een heerlijke 25 graden.
Toch vrij ongebruikelijk ook voor Bordeaux waar het rond deze tijd vooral ook nat en mistig kan zijn. En hoewel we allemaal van binnen weten dat het eigenlijk niet goed is maakt het een bezoek stiekem toch een stuk aantrekkelijker. Bovendien kunnen we ons nog de klaagzang herinneren van afgelopen winter toen het zo’n twee maanden lang niets anders deed dan regenen.
Alvorens naar de verschillende bezoeken te gaan een kort overzicht van het wijnjaar 2025. De nattigheid van de winter werd goed gecompenseerd door een zacht een aantrekkelijk begin van het jaar. Als gevolg kwamen de knopzetting en de verdere bloei eerder op gang dan gebruikelijk. Er was geen noemenswaardig gevaar voor vorst en meeldauw tot dan toe. Het grootste gevaar zou komen van de hitte in augustus. Deze zorgde ervoor dat de ontwikkeling van de druiven tot stilstand kwam. In de wijngaarden was het managen van het blad de grootste uitdaging om genoeg weg te halen ten behoeve van de verdere groei maar ook genoeg te laten zitten om alles voldoende te blijven beschermen.
De verlossende regen kwam pas eind augustus en bracht de ontwikkeling van de druiven weer op gang. Maar de regen hield langer aan dan gewenst waardoor het gevaar dreigde dat het kleine fruit letterlijk uit het jasje groeide door te snelle vochtopname. Was de grond hard en droog dan was het maar net de vraag of het vocht de druiven goed wist te bereiken. Ook is het altijd weer de uitdaging om uiteindelijk te plukken bij een ideale rijpheid. Maar al met al over de hele linie optimistische geluiden. Wel zal er, door de kleinere druiven, minder volume beschikbaar zijn.


Op de linkeroever bezochten we als eerste de totaal gerenoveerde Château Cantemerle; kasteel, wijnproductie, -kelder en alle overige gebouwen werden geheel aangepakt. Vorig jaar waren we hier ook en we keken uit om het eindresultaat te zien. Het resultaat is een state-of-the-art wijndomein met in totaal 114 kleine tanks die volledig op afstand gecontroleerd en gestuurd kunnen worden. Per plot kan nu de wijn per tank worden gevinifieerd waardoor meer precisie en concentratie wordt bereikt en dus de kwaliteit verhogen. Verhogen van de kwaliteit en het bekender worden van Château Cantemerle is de langetermijndoelstelling en alles is hier in gereedheid dit te doen realiseren.
Exportmanager Pierre-Alexandre Gazaille laat ons nog zien wat binnen korte termijn mogelijk is qua micro management van de wijngaarden. Nu al kan min of meer per wijnstok met behulp van de radar de rijpheid van de druiven worden gemeten, maar binnen afzienbare tijd kan dat zelfs per druiventros. Elke tros geplukt bij optimale rijpheid. Voor ons, op deze wijze, iets nieuws.
Ons tweede bezoek is Château Marquis d’Alesme in Margaux, sinds 2006 in handen van de familie Peroddo We worden hartelijk ontvangen door Marjolaine de Coninck, directrice en wijnmaakster. Terwijl ze ons rondleidt hebben we het over 2025. Ze geeft aan dat het een relatief eenvoudig wijnjaar lijkt maar het tegendeel waar is. Eenvoudiger dan 2024 weliswaar, maar met voldoende uitdagingen door de aanhoudende hitte en droogte. Crop management is “key” in 2025 (dit horen we overal) en Marjolaine vult aan dat een seizoen voorspellen tegenwoordig niet meer mogelijk is. Maar ook hier optimisme over de aankomende wijnen naast een lager volume.
Verder vertelt ze dat ze merken dat cabernet franc beter bestand is tegen de nieuwe klimatologische omstandigheden en een groter deel gaat uitmaken van de blend. Ook zal te zijner tijd waarschijnlijk een plot cabernet sauvignon vervangen worden door cabernet franc.



De volgende dag begeven we ons naar de rechteroever en melden ons in de ochtend bij Château Du Domaine de l’Eglise in Pomerol met de oudste wijnkelder van deze appellatie (1589). Altijd weer bijzonder te bedenken hoe lang hier al personen bezig zijn geweest met het produceren van wijn.
Nog meer dan de linkeroever vormt de hitte hier een uitdaging. Merlot verliest sneller frisheid dan andere druiven. Ook hier dit jaar veel aandacht voor crop management. De hitte kan in de toekomst nog een groter gevaar vormen. Namelijk dat de wijnstokken geheel afsterven. De laatste jaren zijn er aanpassingen gedaan; een extractie met vergisting op lagere temperaturen en gebruik van houten vaten met een minder uitgesproken toast. Frisheid en finesse blijven zo beter bewaard.
Vroeg in de middag bezoeken we Château Guillot Clauzel. een bezoek waar we naar uitkeken omdat dit een rijzende ster is in een klein jasje van 2,4 hectare. Guillaume Thienpont (Vieux Château Certan) maakt hier sinds 2018 de wijn en zorgt voor de wijngaarden. Zijn kennis en ervaringen leiden tot meer extractie en precisie, geurige wijnen met karakter die internationaal beginnen op te vallen. Onderaan deze pagina een foto met daarop de doorsnee van de bodem met helemaal onderaan blauwe klei. Dit betekent aanwezigheid van vocht en zorgt zo voor voldoende voeding in droge tijden. Ook hier proeven we een tanksample van de merlot en cabernet franc en bevestigen hoe veelbelovend 2025 eruit ziet.
Tot slot bezoeken we Château Mangot. Deze viel ons de laatste jaren steeds meer op en vanaf de jaargang 2022 promoveerde de wijn naar een Grand Cru Classé. Een prachtig jaar ook om te debuteren en we hebben de 2022 op voorraad inmiddels! Naast hout is men hier de laatste jaren meer met amfora’s van terracotta gaan werken. Een ontwikkeling die we steeds meer zien en waarover wij enthousiast zijn. Het geeft, wat ons betreft, de wijnen een natuurlijke zachtheid en verbreding.
Hoe 2025 uiteindelijk uitpakt weten we in april als de En Primeur proeverijen plaatsvinden. Maar dat het een goed jaar wordt is zeker!



