Site pictogram Bordeauxspeciaalzaak

Oogstrapport Bordeaux 2024 – Een gevecht met de weersomstandigheden

Je zou inmiddels bijna kunnen stellen dat ze eraan gewend zijn in bordeaux; extreme weersomstandigheden.

De oplossingen? Inventiviteit, mankracht en accuratesse.

Laten we eerst eens kijken naar het grote plaatje voor we inzoomen. 2024 was bovenal een heel nat jaar. Tot en met juni viel er veel, heel veel regen. De ontwikkeling van de druiven kwam maar moeizaam op gang. Het vele vocht en stijgende temperaturen staan garant voor schimmelziekten als meeldauw en coulure. De grootste vijanden dit jaar. Daarnaast zorgden vorst en hagel voor schade al was dat niet op heel grote schaal.

De veelal doordrenkte bodems die moeilijk begaanbaar waren zorgden voor extra uitdagingen. Landbouwmachines konden maar moeizaam worden ingezet en in veel gevallen was er een grote inzet van mankracht nodig om snel en krachtig in te kunnen grijpen. Zo heeft Château Rauzan-Ségla 100 percelen (tot 10 km van elkaar verwijderd) die van tijd tot tijd in één dag behandeld moesten worden tegen meeldauw. Je hebt dan grote teams nodig die je flexibel moet kunnen inzetten. 120 personen zijn er op zulke momenten actief hier.

In Saint-Julien, bij Château Gloria was het niet anders. Sacha Lebaube Triaud, eigenaar, geeft aan dat het grote commitment, “we are one family”, 2024 toch naar tevredenheid heeft kunnen afsluiten. Hele weekenden moesten er worden doorgewerkt in de wijngaarden om het gevecht tegen meeldauw te kunnen beslechten

Traditioneel, en het meest effectief, is meeldauw te behandelen met zogenaamde Bordeauxse pap; een mengsel van kopersulfaat en gebluste kalk). Bij Château La Lagune is men heel duidelijk en geeft men aan nog nooit zoveel te hebben moeten gebruiken. Als bio-dynamische wijnmaker wil je dit toch eigenlijk zoveel mogelijk voorkomen. Kan het dan niet anders? Bij Château Rauzan-Ségla heeft men aan dit jaar voor het eerst grootschalig “herbal teas’ effectief ingezet. Kruidenthee dus van onder andere brandnetel en paardenbloem. Een groeiend verschijnsel zijn ook eigen weerstations die je overal ziet opduiken in de wijngaarden. Zo geeft Château Cantmerle geeft aan dit jaar veel baat te hebben gehad van de sporendetector voor meeldauw op hun nieuwe weerstation.

Ook op de rechteroever was meeldauw een grote kwelgeest. Al gaf Château Chauvin in Saint-Emilion aan juist veel te zijn verloren door late vorst. De verschillen zijn groot. Hier is men bezig met een groot herplantingsprogramma waarbij het aandeel Cabernet Franc wordt uitgebreid van 30% naar 40%. Deze druif is beter bestemd tegen sterk wisselende klimatologische omstandigheden en meeldauw dan de veel aangeplante Merlot hier. Een trend die zich inzet op de rechteroever..

 

Merlot rijpt sneller en in 2024 was deze extra gevoelig voor coulure (geen ontwikkeling na bloemzetting) en millerandage (trossen met druiven die verschillen en trossen en rijpheid). De Cabernets hebben in de meeste gevallen minder last gehad van ziekten en kwamen vaak tot prima rijpheid.

Overal werd extra voorzichtiger geoogst dan anders lijkt het. De een probeerde de trossen minder te laten pletten en de ander was bijzonder selectief tijdens de pluk zoals Château Cantemerle. Hier werden extra manschappen ingezet om alle beschadigde trossen te verwijderen en alleen gezond fruit overbleef.

Wat ook opviel is dat meer dan ooit per perceel werd verzameld in een vat en heel gericht de fermentatie werd ingezet. Bij het ene perceel wat langer en bij een ander perceel korter om goede extractie te kunnen behouden..

Terwijl overal de laatste hand wordt gelegd op de oogst van 2024 vragen we naar de verwachtingen en de eerste voorzichtige conclusies. “10 dagen zon”, dat is wat men bij Château Gloria miste dit jaar. En zij zijn niet de enige.

Grofweg tot 15% minder volume

Verschillen tussen de appellaties in volume en kwaliteit.

Lagere alcoholpercentages

We zijn dan ook benieuwd naar de algemene kwaliteit en de onderliggende verschillen tijdens de En Primeur in 2025 en sluiten graag af met de woorden van general manager Laure Canu van Cantemerle:

 “Dankzij de inspanningen van alle teams hebben we een bijzonder moeilijk seizoen kunnen overwinnen.”


Mobiele versie afsluiten